Op 9 januari nam Joost Lindner uit naam van de Energiecoöperatie Midden-Betuwe deel aan een ronde tafelgesprek over windenergie in Overbetuwe. Dit gesprek was met de raad van de gemeente Overbetuwe. Mensen met verschillende meningen en visies over windenergie op land waren vertegenwoordigd. Zowel voor- als tegengeluiden waren te horen.
De coöperatie ziet windenergie als schoon en onuitputtelijk. Het in Nederland de goedkoopste vorm van duurzame energie. Een groot voordeel van windenergie is dat het lokaal kan worden geproduceerd; dus dicht bij de gebruiker. Met windenergie wordt Nederland minder afhankelijk van gas, kernenergie en kolen uit andere landen. Uit onderzoek van de rijksoverheid blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders (74%) neutraal of positief staat tegenover het plaatsen van windmolens in hun nabije omgeving. De energieproductie van één windmolen met een masthoogte van 135 meter komt overeen met de energieproductie van 15 hectaren zonneweide en neemt dus weinig ruimte in beslag.
Gezondheid en veiligheid voorop
Windmolens produceren geluid en geven slagschaduw. De volksgezondheid en veiligheid staan voorop. Een omwonende moet ervan kunnen uitgaan dat de wetgever de juiste normen stelt en handhaaft. Dat er geen gezondheidseffecten zijn, als bij de ontwikkeling van windparken voldaan wordt aan de wetgeving en de nieuwe normen op het gebied van geluid, afstand en slagschaduw.
Met de direct omwonende moeten aparte afspraken gemaakt worden om overlast te beperken en waar nodig te compenseren. Zo kunnen windmolens in geval van slagschaduw worden stil gezet. Ook kunnen geluidsisolerende maatregelen getroffen worden als dat nodig is.
Kansen voor duurzame energie in Overbetuwe
Overbetuwe heeft de kans om dicht bij de vraag van bedrijven en consumenten goedkope duurzame energie te produceren en aan te sluiten. Zoekgebieden Midden-Betuwe en Park15 kunnen met weinig lokale hinder en veel lokaal eigenaarschap gerealiseerd worden. Waar wachten we op?
Op de site van gemeente Overbetuwe zijn de inspreekteksten van de verschillende deelnemers terug te vinden. De volledige inspreektekst van de coöperatie vind je hier.
Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.