Risicovolle investering of de energieopslag van de toekomst?
Bedrijven zoals Zonneplan, Frank Energie en Tibber doen ons graag geloven dat een thuisbatterij zowel financieel rendabel is als een duurzame keuze. Maar klopt dit eigenlijk wel?
Sinds de invoering van de terugleverkosten – in de volksmond ook wel de ‘terugleverboete’ – is de interesse in thuisbatterijen flink toegenomen. Maar maakt dit het ook echt een verstandige investering? Het simpele antwoord: nee.
Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3000 kWh per jaar gebruikt slechts 35% van de opgewekte zonne-energie direct. De overige 65% gaat terug naar het net, waar nu extra kosten voor in rekening worden gebracht.
Met een 5 kWh thuisbatterij kun je die zelfconsumptie verhogen van 35% naar 55%, wat neerkomt op een besparing van ongeveer 600 kWh aan terugleverkosten, ongeveer €60 per jaar. Met een aanschafprijs van €3000 duurt het dus bijna 50 (!) jaar voordat je die investering hebt terugverdiend.
De advertenties zijn misleidend, mede omdat rendement en opbrengst wordt door elkaar gehaald. Daarnaast wordt geclaimd dat het bijdraagt aan netstabilisatie, terwijl netbeheerders juist méér piekbelasting verwachten. Lees voor meer achtergrond dit artikel.
De enige manier waarop een thuisbatterij momenteel financieel rendabel lijkt, is door mee te doen op de onbalansmarkt. Maar dit is een complexe en risicovolle markt, waar de meeste mensen weinig van weten. Bovendien zijn er nog veel onduidelijkheden over de impact van de grote accu’s die worden bijgebouwd, of de invloed van regeltoestand 2 en projecten zoals PICASSO.
Verschillende leveranciers hebben een aantrekkelijke aanbieding van een batterij in combinatie met een stroomcontract. Je bent dan verplicht een contract af te sluiten met die energieleverancier. Deze leverancier sturen dan de batterij aan op hun voorwaarden. Dit is een lock-in. Je hebt dan geen vrije keuze meer en kan de toekomst slechter af zijn.
Laat je niet zomaar misleiden en denk creatiever na om meer eigen zonnestroom te gebruiken, bijvoorbeeld door je vaatwasser, wasmachine of e-boiler overdag aan te zetten! Meer wweten? Kijk voor meer informatie op milieucentraal.nl.