Local4Local: alternatief voor bestaand marktmodel

Afspraken Local4L vastgelegd

De coöperatieve energiegemeenschap werkt aan een alternatief model dat naast het bestaande marktmodel in de energiesector kan functioneren. In dat nieuwe model leveren lokale duurzame opwekkers hun stroom lokaal aan leden van hun gemeenschap.

Energie is een eerste levensbehoefte is, die eerlijk verdeeld moet worden. Energie uit zon en wind zijn natuurlijke bronnen en zijn van niemand en dus aan iedereen toebehoren. De energie die een gemeenschap opwekt kan zij tegen een eerlijke vergoeding delen met haar leden. Zo wordt gewerkt aan duurzame en efficiënte gebruik van deze bronnen voor de lokale gemeenschap. 

Het alternatief voor verdeling van duurzame energie is gebaseerd op coöperatieve principes en op het governancemodel dat is ontwikkeld door Nobelprijswinnaar Elinor Ostrom. Ostrom heeft onderzoek gedaan naar de institutionele arrangementen voor het beheer van gemeenschappelijke voorraden, zogenaamde common goods en commons1. Ze beschrijft hoe groepen (eind)gebruikers zich kunnen organiseren om een gemeenschappelijke voorraad of bron, zoals zelf opgewekte energie, gezamenlijk te beheren en hoe ze daartoe effectieve governance kunnen opzetten. 

Europese Richtlijnen verplichten nationale overheden in hun (energie)wetgeving ruimte te creëren voor deze gemeenschappen van actieve afnemers van duurzame energie. Met een op de commonstheorie van Ostrom gebaseerde set van interne afspraken, verwoord in het Charter Local4Local, borgen de coöperatieve energiegemeenschappen de zeggenschap over de energie- en geldstomen van de eigen productiemiddelen door hun leden. Ook versterken ze de samenwerking tussen en de collectieve kracht van energiegemeenschappen en de rechtvaardige en democratische verdeling van de opgewekte energie. Dit doen zij op een transparante wijze, die past binnen de bestaande en nog te ontwikkelen wetgeving en die aansluit bij de huidige energiemarkt. 

Resultaten

  • Er worden 20.000 deelnemende burgers, lokale bedrijven en overheden een betaalbare, stabiele energierekening geboden door de eigen hernieuwbare warmte en elektriciteit van de energiegemeenschap tegen kostprijs+ met elkaar te delen.
  • De eigen productie, afname en opslag van de energie-gemeenschap zijn zodanig op elkaar afgestemd dat er lokaal meer hernieuwbare warmte en elektriciteit kan worden geproduceerd en geleverd, terwijl de kosten voor de energie-infrastructuur worden geminimaliseerd.

Aan het eind van het project is het Local4Local-model binnen zeven pilot energiegemeenschappen succesvol toegepast. Energiegemeenschappen werken open en transparant en zo werken we ook in het Local4Local-project: het model wordt open source ontwikkeld.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.