Windpark Midden-Betuwe

Windpark Midden-Betuwe kleurt de Betuwe groen

Langs de A15 tussen Andelst en Dodewaard bundelen De Batouwse en Betuwewind hun krachten voor de ontwikkeling van het Windpark Midden-Betuwe. Betuwewind, een ervaren burgerwindcoöperatie in West Betuwe, heeft al windmolens bij Deil. Nu kunnen we ook als inwoners van Midden-Betuwe ons eigen windpark realiseren en de wind oogsten. Geen bedrijf van buitenaf, maar wijzelf kunnen eigenaar worden en profiteren van de opbrengsten.

Door de gemeenten Neder-Betuwe en Overbetuwe is in 2019 het zoekgebied vastgesteld en is er door de toenmalige initiatiefnemers samen met de gemeente en de omgeving een plan gemaakt. Het gebied omvat een strook  van circa 400 meter ten noorden en Zuiden van de A15 en ligt gedeeltelijk in Neder-Betuwe en Overbetuwe. Eind 2021 is er een detailplan gepresenteerd aan beide gemeenteraden. Echter, in dat jaar bleek ook dat de landelijke milieunormen voor windmolens herzien moesten worden. Het was reden voor beide gemeenten nog geen beslissing te nemen over de invulling van het zoekgebied. Deze nieuwe normen worden medio 2024 verwacht en de huidige initiatiefnemers van de noordzijde; Betuwewind wil een nieuw plan aanbieden aan de gemeenten op basis van deze nieuwe normen. Gemeente Overbetuwe werkt aan nieuwe randvoorwaarden, gemeente Neder-Betuwe wil nog steeds graag verder, maar wel binnen de nieuwe normen.

Waarom een windpark op deze plek?

Beide gemeenten willen een bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen van de Regionale Energie Strategie. Voor 2030 moet er in Nederland 35 TWh (miljard kWh) op land en grote daken opgewekt worden. Daarvoor moet veel capaciteit worden bijgebouwd. Gemeenten hebben binnen hun regio met andere gemeenten overlegd om tot een plan te komen. Dat is de Regionale Energie Strategie. (RES) Beide gemeenten hebben samen het zoekgebied aangewezen omdat ze het geschikt vinden voor windenergie en het een flinke bijdrage kan leveren aan deze doelstelling.

Wat kan een windpark voor De Betuwe betekenen?

Windmolens zijn op dit moment de meest efficiënte manier om duurzame stroom te produceren. Dat is zowel efficiënt in de ruimte die gebruikt wordt als in de kosten. Daarbij kunnen ze samen met zonne-energie lokaal een goede mix vormen voor lokale stroomlevering, daarmee bespaart het ruimte op het landelijke transportnet van elektriciteit, dus zorgt het voor minder congestie.

De volgende stap: De Batouwse stapt in

Onze coöperatie, de batouwse, is opgericht om de lokale burgerparticipatie van het windpark Midden Betuwe vorm te geven. Het is dus tijd om deze rol op te pakken. We werken nauw samen met Betuwewind om het lokale eigendom voor elkaar te krijgen.  Lokaal eigenaarschap geeft de omgeving regie en zeggenschap over de ontwikkeling en zorgt het voor een blijvende lokale maatschappelijke en economische impuls. We gaan als lokale partner zorgen voor een goede inpassing van het plan en lokale participatie gedurende de ontwikkeling en realisatie van Windpark Midden Betuwe.

Wil je meer weten over het windpark, het proces en de participatie mogelijkheden? Word lid van De Batouwse en kom naar onze aanstaande ALV. Dit is niet alleen een mooie gelegenheid om informatie te verkrijgen en mee te beslissen, maar ook om elkaar beter te leren kennen.

Wil je nu nog geen lid worden, maar wel het laatste nieuws horen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.